Tips & Tricks

Fan van bloemen in huis? Yes, wij ook! Als je een mooie bos bloemen in huis hebt, wil je natuurlijk dat ‘ie zo lang mogelijk goed blijft. Hoe krijg je dat voor elkaar? We delen onze handige tips voor bloemen verzorgen: ontdek ze allemaal!

 

De bloemstelen schuin afknippen

Misschien ben je liever lui dan moe en zet je een bos verse bloemen meteen in de vaas. Lekker makkelijk natuurlijk, maar eigenlijk sla je een belangrijke stap over om je bloemen langer mooi te houden: een stukje van de stelen schuin snijden! Het is een kleine moeite, maar je bloemen zijn er blij mee – zo kunnen ze het water beter opnemen. En dat verlengt de levensduur van je bloemen voor in huis!

Bloemen verzorgen: houd het water vers

Zou jij water drinken dat al dagenlang in hetzelfde glas staat? Precies, niet dus. En zo denken bloemen er ook over! Vers water is belangrijk bij je bos bloemen verzorgen. Ververs het water om de  dag. Of giet in ieder geval wat vers water bij het water dat al in de vaas staat.

 

De temperatuur van het water bij een bos bloemen in huis

Het water moet niet alleen vers zijn, maar ook niet te koud! Vul de vaas met water dat tussen koud en lauw in zit. Zeker ijskoud water is niet bevorderlijk voor snijbloemen langer vers houden. Steeds als je het water bijvult, is dit iets om rekening mee te houden!

Bos bloemen verzorgen: een schone vaas

Een schone vaas zorgt ook dat je bloemen langer mooi blijven! Zo geef je bacteriën namelijk minder snel een kans – en het zijn juist die beestjes die de bloemen snel laten verwelken. Reinig de vaas dus ook elke keer nadat je er bloemen in hebt gehad. Daar heb je vervolgens echt weer profijt van!

Zo min mogelijk bladeren bij bloemen in huis

Bij bloemen verzorgen is het slim om zoveel mogelijk bladeren van de stelen te verwijderen. Zeker de bladeren die in het water in de vaas hangen. Die verspreiden namelijk veel bacteriën – en een vaas vol bacteriën maakt dat bloemen snel verwelken. Zonde! Even afknippen dus, die bladeren. Dat maakt de bos bloemen ook nog eens een stukje sierlijker: mooi meegenomen.

 

Pas op met direct zonlicht

Een bos bloemen voor in huis op de vensterbank zetten? Dat is niet zo’n slimme keuze! Hoewel we bloemen in huis vaak op de vensterbank zien staan, worden de bloemen daar niet bepaald gelukkig van. Bloemen die in direct zonlicht staan, verwelken veel sneller. Zet ze daarom liever op tafel of op de kast, wat verder bij het raam vandaan. Zo doen ze het zeker een paar dagen langer!

Bloemen in huis: niet bij de verwarming

Nog zo’n reden om bloemen niet bij het raam te plaatsen: ook van de verwarming worden ze niet blij. Door de hitte en de droogte rondom de verwarming geven de bloemen het een stuk sneller op. Plaats bloemen voor in huis dus ook niet te dicht bij de verwarming! In de zomer is dat natuurlijk geen punt, maar in de koudere maanden van het jaar is dat wel iets om rekening mee te houden.

Niet in de kou of op de tocht

Waar hitte niet gunstig is in huis voor je bloemen, geldt dat ook voor kou en tocht. Ook dáár maak je je bloemen niet happy mee. Let bij de plaatsing dus tevens op de temperatuur en de luchtstroming: daarmee kun je de bloemen langer goed houden! Als je ze wat verder in de woonkamer zet, is de kans groot dat dit prima voor elkaar is. Maar, once again: houd de bloemen weg bij het raam. En als je dan écht geen groene vingers hebt… Gedroogde bloemen in je interieur zijn ook een plaatje!